Cenové podmínky   Technické podmínky   Terminologie     Klasifikace     Kontakty

TP 800-2 Zakládání objektů

28 – Injektáže, kotvy, geotextilie

Ocelové injekční trubky pro injektování

Ocelové injekční trubky jsou určeny k osazení do předem připraveného injekčního vrtu a k injektování tlakem do 2 MPa. Obsahem standardu je osazení trubky do připraveného vrtu, utěsnění trubek ve vrtu provazcem a cementovou maltou, nařezání trubek na patřičné délky, opatření trubek závity a spojkami a utěsnění nebo jiná úprava otvorů po injekčních vrtech, odříznutí trubek po injektování a případné vytažení trubek a jejich následné očištění.

Injektování

Injektování je činnost prováděná injektorem o různém tlaku za účelem zpevnění hornin, utěsňování proti průsakům a únikům kapalin a izolace proti vlhkosti nebo vyplnění dutin za rubem obezdívky štol. Obsahem standardu je příprava injekčních směsí včetně vody, připojení vzduchového potrubí, případné použití obturátoru, vypuštění nebo odstranění nespotřebované směsi v rámci technologické manipulace, nutné propláchnutí injekční soupravy a rozvodů vodou, obsluha, provoz a údržba injektážního zařízení, přesun v rámci pracovního prostoru.

Injektážní trubky z PVC

Injektážní trubky z PVC jsou určeny k osazení do předem připraveného injekčního vrtu. Obsahem standardu je osazení upravené trubky do připraveného vrtu, montáž gumových manžet a spojení trubek.

Kotvy

Kotvou se rozumí konstrukce zachycující zatížení jiné konstrukce nebo horniny a přenášející je přes kořen kotvy do stabilní konstrukce nebo horniny. Obsahem standardu je vyčištění vrtu nebo otvoru pro táhlo, osazení hlavy kotvy, veškeré potřebné úpravy kotvy po napnutí, případně antikorozní ochrana nebo montáž dynamometru, použití vrtné injektážní soupravy, čerpadla, míchačky a k manipulaci autojeřábu.

Napnutí kotev

Napnutí kotev se provádí za účelem zachycení zatížení konstrukcí do stabilní konstrukce nebo horniny. Obsahem standardu je u tyčových kotev přiložení napínací pistole, provedení napnutí tyčové kotvy, u kabelových kotev příprava, obsluha, provoz a údržba napínacího zařízení, manipulace pomocí autojeřábu, použití měřící centrály a nátěr viditelné části kotvy ochranným olejem.

Průchodka konstrukcí pro kotvy

Průchodka slouží k prostupu kotev přes konstrukce a armokoše. Obsahem standardu je umístění do konstrukce nebo armokoše a úprava armokoše pro uchycení průchodky, použití svářečky, u průchodek délky přes 1,5 m manipulace pomocí autojeřábu, vyplnění průchodky polystyrénem.

Ocelová roznášecí konstrukce

Ocelová roznášecí konstrukce se zřizuje z válcovaných profilů a plechů pod kotvy, trny nebo táhla. Obsahem standardu je umístění roznášecí konstrukce na vyměřené místo, manipulace pomocí stavebního vrátku, případné zřízení pomocného lešení a dále rozebrání roznášecí konstrukce pokud to předepisuje projekt.

Ztužující táhla

Jedná se o prvky zpevňující konstrukci jejím stažením pomocí rektifikačního šroubu nebo matic umístěných na obou koncích, bez kotvícího kořene. Obsahem standardu je osazení kotevní desky popřípadě roznášecího plechu, osazení trubky a tyče z výztuže do betonu, nasunutí a utažení rektifikačních šroubů nebo matic a tím provedení napnutí, izolační nátěr kovových částí a ochranu tkaninou.

Trn, opěrná deska, napnutí trnu

Trn je betonářská ocel vložená do otvoru a zainjektovaná cementovou maltou za účelem zpevnění konstrukce. Obsahem standardu je osazení trnu s trubkou do otvoru, osazení opěrné desky, napnutí trnu, namíchání injekční směsi, použití čerpadla pro zainjektování, osazení podložek a matic a jejich utažení, izolační nátěr opěrné desky.

Vyklínování uvolněných kamenů

Vyklínování ve zdivu úlomky kamene popřípadě cihel se provádí za účelem následného spárování. Obsahem standardu je vyčištění okolí uvolněných kamenů stlačeným vzduchem, vyklínování a usazení uvolněných kamenů pomocí úlomků, manipulace s materiálem pomocí stavebního výtahu nebo vrátku, případně použití pomocného lešení.

Torkretový plášť

Torkretový plášť je ochranná nebo zpevňující konstrukce stěn nebo kleneb nanesená stříkáním pod tlakem. Obsahem standardu je vysypání směsi do omítačky a míchání malty, nástřik omítky po vrstvách na skalní podklad, postřik hotové omítky vodou, obsluha, údržba a čištění míchačky a ostatního zařízení, případně použití pomocného lešení.

Výztuž torkretového pláště nebo stříkaného betonu

Výztuž je určena ke zlepšení vlastností monolitické zpevňující povrchové úpravy zhotovené stříkáním. Obsahem standardu je vyvrtání otvorů ve stěnách výlomu pneumatickým kladivem, osazení a zabetonování kotev do vrtu, osazení zhotovené výztuže a připevnění ke kotvám drátem, případně použití svářečky, manipulace s materiálem pomocí stavebního výtahu nebo vrátku, případně použití pomocného lešení.

Vyplnění trhlin nebo dutin ve stěně skalní nebo z lomového kamene

Vyplnění je určeno k sanaci trhlin nebo dutin ve stěnách skalních nebo z kamene za účelem zpevnění těchto konstrukcí. Obsahem standardu je míchání malty nebo suspenze, vyplnění spár do hloubky pomocí omítačky, nebo zazdění dutin kamenem do cementové malty nebo vyplnění dutin rovnaninou z přírodního kamene na sucho a nebo namíchání malty a prosté zalití spár, případně použití pomocného lešení.

Spárování zdiva

Spárováním se rozumí vyplňování spár zdiva prosté nebo hloubkové spárování strojní tlakové. Obsahem standardu je namíchání malty, vypláchnutí spár vodou před spárováním a očištění okolního zdiva po spárování, použití čerpadla a omítačky na maltu a vyplnění spár v jedné nebo dvou vrstvách podle hloubky spáry, případně použití pomocného lešení.

Vyčištění trhlin nebo dutin

Vyčištění se provádí před následujícím vyplněním nebo spárováním trhlin nebo dutin ve skalní stěně nebo zdivu. Obsahem standardu je odstranění porostů, zvětralin a nečistot, vysekání navětralých kamenů nebo cihel a vystříkání trhlin tlakovou vodou, případně použití pomocného lešení.

Odsekání vrstev omítek a betonu

Jedná se o odstranění starých omítek a vrstvy rozrušeného betonu pro případné zřízení nových vrstev. Obsahem standardu je otlučení staré malty ze zdiva a vyčištění spár, odstranění zbytků malty z líce zdiva ocelovým kartáčem, shrabání a smetení otlučené suti, nebo odsekání vrstev betonu ocelovými špičkami nebo dlátem, začištění odsekané plochy, shrnutí suti na hromadu nebo naložení na nízký dopravní prostředek, použití kompresoru, případně použití pomocného lešení.

Vysekání spojovací hmoty ze spár

Jedná se o samostatné odstranění stávající spojovací hmoty a vyčištění spár. Obsahem standardu je vysekání spojovací hmoty pomocí bouracího kladiva případně vrtačky a vyčištění spáry tlakovou vodou.

Úprava spár

Jedná se o konečnou úpravu spárování zdiva uhlazením nebo zdrsněním. Obsahem standardu je navlhčení spár, uhlazení nebo naopak zdrsnění spáry podle požadavku projektu, případné použití kompresoru nebo pomocného lešení.

Zřízení vrstvy z geotextilie

Vrstva z geotextilie se používá ke zlepšení fyzikálně mechanických vlastností podloží a konstrukcí. Obsahem standardu je manipulace v pracovním prostoru, rozvinutí, měření, nařezání a pokládání tkaniny s přesahem a s urovnáním, případné vystřižení otvorů v geotextilii pro konstrukce pronikající geotextilií, dočasné stabilizování k podkladu nebo ke konstrukci po dobu pokládky před trvalým zabudováním do zemního tělesa nebo do konstrukce, při velkých šířkách geotextilie použití autojeřábu k manipulaci.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00